Selitev ponavadi predstavlja prelomnico, ki se je sicer veselimo, a hkrati doživljamo stres in žalost ob tem, ko zapuščamo prostore in okolje na katerega smo tudi nekako čustveno navezani. Selitev pa ne predstavlja zgolj psihično zahtevnega projekta ampak tudi velik logistični, organizacijski in fizično naporen projekt. Zaradi mešanice različnih faktorjev, ki nam lahko ob selitvi povzročijo marsikateri glavobol in veliko stresa je zelo priporočljivo upoštevati nekaj nasvetov za selitev.

1. Omislite si selitveni servis

Odločitev, da boste za pomoč pri selitvi izbrali selitveni servis je vedno pametna izbira. S tem si boste prihranili marsikatero skrb, delo in čas. Selitveni servis vam namreč ponuja paleto različnih storitev s katerimi vam posledično ne bo potrebno obremenjevati sorodnikov, prijateljev, znancev in sebe, obenem pa vam to predstavlja tudi organizacijsko najenostavnejši način selitve. Sami pa se zato lahko posvetite drugim pomembnim stvarem.

selitev

2. Točni datumi, dober načrt in pomembni uradni postopki

Točen časovni potek selitve je prav tako eden izmed pomembnejših elementov organizacije. Upoštevati je potrebno nek logični redosled. Že nekaj tednov prej je namreč dobro začeti urejati pomembne uradne postopke, kot je sprememba naslova (o tem obvestimo tudi pošto, banke,…), dokumentov, itd.. Tudi točen datum selitve določite nekaj tednov prej, si v službi vzamete dopust, naročite selitveni servis, začnete sortirati stvari, določite njih pomembnost in začnete zbirati embalažo za stvari. Sledi pakiranje začenši s tistim, česar ne potrebujete vsakodnevno. Zadnje dejanje, dan pred selitvijo, je odtajanje zamrzovalnika in čiščenje stanovanja.

3. Seznam stvari in opravkov

Ob selitvi je priporočljivo narediti tudi seznam stvari. Služi vam predvsem za kontrolo. Pomaga vam namreč, da ob selitveni evforiji ne pozabite postoriti kakšno pomembno stvar. Kontrolni seznam mora biti z vami od samega začetka procesa, in ga dopolnjujete vedno, ko vam na pamet pade kakšno pomembno opravilo, predmet, ki potrebuje posebno pozornost, ipd.. Ne skušajte si vsega zapomniti.

4. Podarite, prodajte ali zavrzite stvari ki jih ne potrebujete

Pri selitvi boste ugotovili, da veliko stvari ne potrebujete več in selitev je edinstvena priložnost, da se teh stvari znebite. O stvareh, ki so še uporabne, je najbolje najprej obvestiti prijatelje. Zagotovo si bo marsikdo z veseljem prišel sam iskati kakšen kos pohištva, oblačila, itd.. Če prijatelji nimajo potreb po stvareh, ki jih ponujate, jih poskušajte podariti ali prodati preko spleta. Stvari za katere ocenite, da so neuporabne naj seveda čim prej romajo na smetišče.

5. Pravilno pakiranje z označevanjem škatel

Pakiranje lahko za vas opravlja selitveni servis, lahko pa to opravite tudi sami. Pri pakiranju uporabljajte čvrste kartonaste škatle, zaščitite vsak predmet, ki roma v škatlo, težke stvari naj bodo v manjših škatlah in na dnu, škatle naj ne bodo prepolne, prazen prostor v škatlah zapolnite s papirjem, vsako škatlo označite, ji določite pomembnost in jo opremite s seznamom vsebine. Dobro je tudi izmeriti večje predmete. Podatki o merah velikokrat pridejo prav, ko se dogovarjate o prevozu.

Članki iz iste kategorije: