Gradnja hiše je za večino ljudi (Slovenci pa samo še toliko bolj) največji življenjski materialni projekt. In ponavadi je tak projekt samo enkrat v življenju, tako da mora biti odločitev, kakšno hišo bomo zgradili, res prava. Ali bomo rekli po treh letih, ko bo imel sosed neko posebno hišo: “Ah, dajmo še mi raje tako narediti…” Ne, ne gre. Odločitev je torej zelo pomembna.

Tu pa se porajajo mnoga vprašanja. Vedno večkrat se ljudje sprašujejo ali so montažne hiše prava odločitev. O dejstvih, ki podpirajo gradnjo montažne hiše, smo že govorili. Ampak tu odločitev nikakor ni še konec. Ko se odločimo za montažno hišo, nekateri rečejo tudi hiše na ključ, se moramo vprašati – ali želimo skeletno gradnjo montažne hiše ali klasično gradnjo. Laiki ponavadi obe opciji mečemo v isti koš. Ampak razlike so v očeh strokovnjakov izredno velike. Klasične montažne hiše na ključ imajo stene izdelane v tovarni, na gradbišču se potem samo postavijo. Skeletne montažne hiše pa zahtevajo več truda in dela na samem terenu gradnje, kjer se najprej sestavi tako imenovan skelet, potem se stene zapolnijo.

Mnoge so skeletne montažne hiše prepričale o svoji kvaliteti, kljub morda malce višji ceni. Bistvena lastnost skeletne gradnje montažne hiše na ključ je večja nosilnost sten, kar pa pomeni tudi večjo potresno varnost, večjo varnost pred neurjem in večjo požarno varnost. Montažne hiše na ključ imajo na splošno izredno dobre lastnosti, izredno kvaliteto, zato se tudi delež le-teh povečuje. Skeletna gradnja montažne hiše pa je po mnenju nekaterih trenutno najbolj kvaliteten izbor. Odločitev je na koncu seveda vaša.

Članki iz iste kategorije: