Občina Grosuplje, ki leži na severozahodu Dolenjske ob glavni cesti med Ljubljano in Novim mestom, se ponaša z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Arheološka odkritja so razkrila več kot 40 pomembnih najdišč, kar priča o bogati preteklosti tega območja. Grosupeljska dolina, ki je del občine, je znana po svoji kraški pokrajini, kjer so odkrili več kot 200 jam in brezen. Te naravne tvorbe so pomemben del pokrajine, ki privablja ljubitelje narave, raziskovalce in turiste.

Stanovanja v teh krajih pritegnejo pozornost kupcev zaradi različnih možnosti, ki jih ponujajo po dostopnih cenah.

Lokacija in naravne značilnosti

Grosuplje se nahaja v zahodnem delu Dolenjskega podolja, obdano z mokrotnimi območji ob potoku Bičju in železniško progo iz Ljubljane. Naravne značilnosti vključujejo smrekov gozd na Brinjskem hribu na severu ter gričevje Kamne gorice in Drnovke na vzhodu. Grosuplje zajema več naselij, kot so Potok oziroma Perovo na severozahodu, Jerova vas na severu in Brezje pri Grosupljem na vzhodu. Osrednji del mesta je na območju nekdanje Stranske vasi, kjer se nahajajo številne ustanove, kot so šola, knjižnica, kino ter kulturna in športna društva.

Zgodovinske in kulturne znamenitosti

Župnijska cerkev svetega Mihaela, ki se nahaja na cerkvenem hribu, predstavlja pomembno zgodovinsko točko. Ta srednjeveška cerkev je bila temeljito obnovljena leta 1853, kar ji daje poseben znanstveni in kulturni pomen za regijo. Oltar iz 19. stoletja je bil prenovljen leta 1960, medtem ko veliki zvon, ki ga je leta 1893 ulil Albert Samassa, dodatno poudarja zgodovinsko vrednost cerkve. Vzemite si čas, da vdihnete svež zrak in odkrijete skrite lepote našega kraja. V Grosupljem lahko doživite čarobnost Županove jame, se sprehodite po Radenskem polju ter uživate v petju ptic in regljanju žab. Zaprite oči in uživajte v zvokih čebel na travnikih in pri čebelnjakih.

Grosuplje se ponaša z valovitimi dolinami, gozdnatimi griči in vzpetinami, kjer so raztresene vasi in cerkve, mokrotnimi travniki in rodovitnimi njivami. Na vsakem koraku se lahko srečate s sledmi prazgodovine. Ostanki rimskih cest, starodavnih bivališč, srednjeveških utrdb in gradov pričajo o bogati preteklosti tega območja, ki je bilo pomembno tranzitno vozlišče.

YouTube video

Nepremičnine v Grosupljem

V južni okolici Ljubljane, ki vključuje Grosuplje, Vrhniko in Logatec, je leta 2023 zaznati zmanjšano ponudbo in manjše število transakcij na nepremičninskem trgu. Po podatkih Gursa je bilo prodanih le okoli 20 stanovanj, cene pa so predvsem odvisne od mikrolokacije. Kljub temu so se lani cene povzpele na približno 3.000 evrov za kvadratni meter, kar se nadaljuje tudi letos. Primer za nepremičnine Grosuplje za nakup 50 kvadratnih metrov velikega dvosobnega stanovanja v Grosupljem, zgrajenega leta 1975, kaže na ceno 160.000 evrov, kar pomeni 3.200 evrov za kvadratni meter. Na Vrhniki je bilo najcenejše stanovanje, veliko 56 kvadratnih metrov in zgrajeno leta 1949, prodano za 120.000 evrov, kar pomeni nekaj več kot 2.100 evrov za kvadratni meter.

Članki iz iste kategorije: