Nobena skrivnost ni, da je zaradi dobro vzdrževane trate vaš dom videti bolj privlačen in privlačnejši. Toda če niste pripravljeni sami vložiti časa in truda v njeno vzdrževanje, boste morali investirati v dobro kosilnico. Ker je na trgu toliko različnih vrst in modelov, je težko vedeti, katera je prava za vas. Vendar ne skrbite – tu smo, da vam pomagamo. V tem izčrpnem vodniku bomo razčlenili vse, kar morate vedeti o kosilnicah, da boste lahko izbrali najboljšo za svoje potrebe.

Kosilnice za trato so nepogrešljivo orodje za vse, ki želijo poskrbeti za urejen videz svoje trate.

Začeli bomo z obravnavo različnih vrst kosilnic, ki so na voljo, vključno s plinskimi, električnimi in potisnimi kosilnicami. Nato vam bomo pomagali izbrati pravi model za vašo velikost trate in teren. Na koncu vam bomo dali nekaj nasvetov o uporabi in vzdrževanju kosilnice, da vam bo služila dolga leta.

Do konca tega vodnika boste postali strokovnjak za kosilnice in natančno boste vedeli, katera kosilnica je prava za vas. Torej začnimo!

Obstajajo tri glavne vrste kosilnic: bencinske, električne in ročne. Bencinske kosilnice so najmočnejša vrsta, zato so idealne za velike trate. Električne kosilnice so tišje in okolju prijaznejše, vendar morda nimajo dovolj moči za zelo velike trate. Ročne kosilnice so najpreprostejša vrsta kosilnic – ne nimajo gibljivih delov, zato jih je enostavno upravljati in vzdrževati.

Velikost vaše trate je eden najpomembnejših dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri kosilnice. Če imate majhno trato, bi morala zadostovati električna kosilnica. Za srednje in velikee trate bo verjetno najboljša bencinska kosilnica. Pomembno je upoštevati tudi teren vaše trate. Če imate ravno trato, bo ustrezala skoraj vsaka vrsta kosilnice. Če pa je vaša trata hribovita ali ima druge ovire, boste morali izbrati kosilnico, ki bo kosila te izzive. Bencinske kosilnice so običajno najboljša izbira za hribovite terenu, medtem ko so električne kosilnice primernejše za ravne trate.

Ko izberete pravo vrsto kosilnice za svoje potrebe, se je treba naučiti, kako jo uporabljati. Pri bencinskih in električnih kosilnicah začnite z branjem navodil za uporabo. V njem boste izvedeli, kako zagnati in ustaviti motor, kako zamenjati rezilo in kako upravljati krmilnike. Če imate ročno kosilnico, priročnika ni treba brati – sledite preprostim navodilom na stroju.

YouTube video

Zdaj, ko veste, kako uporabljati kosilnico, je pomembno, da se naučite, kako jo vzdrževati. Z rednim vzdrževanjem boste podaljšali življenjsko dobo kosilnice in poskrbeli za njeno nemoteno delovanje. Pri bencinskih in električnih kosilnicah je treba poskrbeti predvsem za to, da so rezila ostra. Topa rezila bodo travo trgala, namesto da bi jo kosila, zato jih redno ostrite. Vsakih nekaj mesecev morate zamenjati tudi olje in zračni filter.

Pri ročnih kosilnicah je edino potrebno vzdrževanje, da je kosilnica čista. Ročne kosilnice nimajo gibljivih delov, zato ni treba vzdrževati ničesar razen ohišja. Pazite le, da odstranite vse ostanke, ki se naberejo.

S temi preprostimi nasveti lahko poskrbite, da bo vaša kosilnica brezhibno delovala še vrsto let. Zdaj, ko veste vse o kosilnicah, ste pripravljeni izbrati najboljšo za svoje potrebe. Pojdite ven in začnite kositi!

Če ste lastnik večjih kmetijskih in travnih površin lahko delo hitreje opravite z manjšim traktorjem in ustreznimi priključki. Preberite več …

Članki iz iste kategorije: