Vodovod, kanalizacija in elektrika danes veljajo za standard civiliziranega sveta, brez katerih si ne znamo predstavljati zdravega življenja. Pravzaprav nam kanalizacija oziroma najrazličnejše komunalne storitve zagotavljajo tako zdravje ljudi, kot zdravje okolja – in temu se v zadnjih letih tudi pri nas intenzivno posvečamo, zato je čiščenje odpadnih voda ena poglavitnih nalog urejanja tako urbanega kot podeželskega okolja.

Čiščenje odpadnih voda in razbremenitev okolja

Če niste ravno najmlajši, potem gotovo še pomnite, kakšne so bile slovenske reke kakšna tri ali štiri desetletja nazaj. Ena od znanih pesmi je pela o mrtvi reki, in naše reke so bile dejansko videti takšne, kot da v njih ni več življenja. Povojna industrializacija je naredila veliko škode, in dokler se nismo začeli zavedati, kako pomembno je čiščenje odpadnih voda, smo bili na precej slabi poti.

ciscenje-odpadnih-voda

Na srečo se je trend obrnil v drugo smer, saj je zakonodaja poskrbela za čiščenje odpadnih voda v industriji, s čemer se je pričel ekosistem ponovno obnavljati, rekam pa se je ponovno povrnila njihova pristna zelena barva. In ker je dejstvo, da čiščenje odpadnih voda iz industrije ni dovolj, saj se je pošteno namnožilo tudi število gospodinjstev ter uporaba kemikalij v njih, je bilo nazadnje potrebno poskrbeti tudi za to. Odpadne, »sive« vode iz gospodinjstva so se preusmerile na čistilne naprave, greznice pa se ukinjajo.

Čiščenje odpadnih voda iz gospodinjstev

V okoljih, kjer je mogoč priključek na javno kanalizacijsko omrežje, je to obvezno. S tem je poskrbljeno za čiščenje odpadnih voda na čistilni napravi, kjer se poskrbi za primerno razgrajevanje delcev, ki ne spadajo v naše okolje oziroma v reke. Tam, kjer kanalizacije ni, pa morajo odslej za čiščenje odpadnih voda skrbeti male čistilne naprave. Te naj bi povsem zamenjale greznice, ki žal nič več ne ustrezajo sodobnim okoljskih standardom.

YouTube video

Kaj to pomeni? Vsako gospodinjstvo ali tudi več gospodinjstev skupaj bo morali poskrbeti za namestitev čistilne naprave, ki bo skrbela za čiščenje odpadnih voda, ali se gospodinjstva tega držijo, pa bo preverjalo pooblaščeno komunalno podjetje, ki bo skrbelo tudi za to, da se mala čistilna naprava v predpisanih rokih (najmanj enkrat na leto) vzdržuje oziroma prazni.

Članki iz iste kategorije: