Pomoč pri hišnih opravilih včasih potrebujejo posamezniki po prestani bolezni ali po operaciji. Starejši tudi potrebujejo nekaj pomoči pri vsakodnevnih opravilih. V primeru, da posameznik potrebuje pomoč, a mu je ne morejo nuditi svojci, to lahko naredijo specializirani pomočniki. Tako je pomoč starejšim na domu možna vsak dan v tednu, ne glede na to ali gre za delovni dan ali praznik.

Kaj vključuje pomoč starejšim na domu in kako do nje?

Razpon pomoči je odvisen od tega, kako psihofizično zdrava oseba je. Načeloma pa pomoč vsebuje:

 • čiščenje stanovanja,
 • kuhanje osnovnih in preprostih jedi,
 • likanje perila,
 • nakup in dostava zdravil,
 • nakup življenjskih potrebščin v različnih trgovinah,
 • dostava oblačil v čistilnico,
 • prevoz do različnih lokacij,
 • odvoz avtomobila v avtopralnico,
 • postiljanje in osnovno čiščenje spalnice,
 • vzdrževanje stanovanja,
 • urejanje okolice,
 • druga gospodinjska opravila.

Vzdrževanje stanovanja

Pod storitev vzdrževanje stanovanja spada pomoč pri menjavi stikal, žarnic in druga lažja električna popravila.  Služba za pomoč starejšim na domu pomaga tudi pri prestavitvi pohištva, lažjih selitvenih delih, sestavi novega pohištva,

Pomoč starejšim na domu - sestava pohištva
Pomoč starejšim na domu pri sestavi pohištva

Prav tako vam lahko nudijo pomoč pri odklopu in priklopu električnih naprav, montažo cilindrov in kljuk ter podobno. Pogodbenik opravi večino lažjih vzdrževalnih del kar sam, stranki pa lahko pomaga tudi pri iskanju pomoči pri bolj zahtevnih popravilih.

Urejanje okolice

Pri urejanju okolice pomoč starejšim na domu vsebuje košnjo trave s kosilnico, košnjo trave z nitko, obrezovanje dreves na različni višini, obrezovanje grmičevja, odstranjevanje plevela, okopavanje, spravilo in zlaganje drv, briketov ter drugih energentov. 

Druga gospodinjska opravila

Med druga gospodinjska opravila uvrščamo hranjenje in sprehajanje hišnih ljubljenčkov, česanje in morebiten obisk veterinarja v primeru slabega počutja ljubljenčka. Sama pomoč starejšim na domu vključuje tudi zalivanje rož, presajanje in gnojenje. V primeru odhoda od doma pa opravijo tudi nakup hrane, čistil in drugih potrebnih potrebščin. Vse storitve so prilagodljive tudi željam najemnika.

Pomoč starejšim na domu pri nakupu hrane
Pomoč starejšim na domu pri nakupovanju

Osnovno in profesionalno čiščenje na domu za vsakogar

Izbrati je možno tudi osnovno ali profesionalno čiščenje na domu, ki se med seboj razlikujeta po obsegu storitev. Med osnovno čiščenje na primer spadata sesanje in brisanje prahu, menjava posteljnine in pomivanje posode. Med profesionalno odstranjevanje umazanije na domu pa uvrščamo temeljito čiščenje stanovanja od stropa do tal.

Strokovno čiščenje na domu s profesionalnimi čistili

Strokovno odstranjevanje nesnage s profesionalnimi čistili vključuje čiščenje vseh prostorov v stanovanju. V kopalnici vsebuje paket čiščenja tudi umivanje oken, čiščenje tuš kabine ali kadi, odstranjevanje plesni s fug, odstranjevanje nečistoč in vodnega kamna z armatur in WC školjke, brisanje prahu, pranje umazanega perila, nalaganje čistega perila v sušilec, zlaganje perila in likanje.

YouTube video
Video: 7 strokovnih nasvetov za čiščenje, ki jih morate uporabiti!

Sijoča in brezmadežna kuhinja

V kuhinji so najbolj umazane površine štedilnik, pečica, delovni pult in kuhinjsko korito. Na vseh so vidni madeži od hrane in ostanki vodnega kamna. Armaturo na koritu je potrebno pogosto čistiti, da se vodni kamen ne nabere. Najtežje očistimo pečico, saj je zasušene madeže hrane in maščobe težko odstraniti. Čistilci uporabljajo profesionalna čistila, ki pečico očistijo do visokega sijaja v zelo kratkem času.

Čiščenje preprog in pohištva s tekstila

Sami težko odstranimo madeže s preprog in pohištva s tekstilno prevleko. Čistilci pa pri čiščenju na domu uporabljajo močnejša čistila, ki odstranijo vse madeže. To je posebej primerno v gospodinjstvih z majhnimi otroci in hišnimi ljubljenčki. Otroci puščajo veliko mastnih in težko odstranljivih madežev po pohištvu in preprogah. Živali pa v stanovanju puščajo veliko dlake, ki jo je težko odstraniti s sedežnih garnitur. Čistilni servisi tekom čiščenja na domu opravijo tudi temeljito sesanje vsega pohištva in dodatkov s tekstila.

Čiščenje težje dostopnih površin

Odstranjevanje prahu in umazanije s težje dostopnih površin je zelo pomembno. Težave pri tem imajo starejši ali zelo zaposleni posamezniki. Težje dostopna mesta tako lahko očistijo čistilci tekom čiščenja na domu s profesionalnimi čistili. Tako očistijo težje dostopne steklene površine, lestence in luči, vrh omar, vrhove slik in ostalih okrasnih elementov. Čistilna podjetja posesajo in odstranjujejo pajčevine tudi s stopnišč in hodnikov z višjimi stropi ali s težko dostopnih elementov.

Sesanje in pospravljanje v primeru selitve

Ker je selitev zelo stresna, nam lahko pri čiščenju prejšnjega stanovanja in pri selitvi v novo stanovanje pomagajo tudi čistilci. Slednji bodo pomagali odstraniti umazanijo z vseh elementov, pohištva in prostorov. Pomagali bodo tudi pri vselitvi v novo stanovanje, saj bodo najprej vse površine očistili, pomagali pri vnosu pohištva ter kasneje pri čiščenju novih prostorov. Tako bo selitev manj stresna, čiščenje pa bo popolno.

Članki iz iste kategorije: