Tudi rastline na vrtu potrebujejo primerno zalivanje. Dejstvo je, da je ročno zalivanje na vrtu lahko precej zamudno, obenem pa tudi manj ali celo neučinkovito. K sreči so na voljo različni namakalni sistemi – tudi za domačo uporabo. Ti omogočajo preprosto in učinkovito zalivanje vrtnih površin.

Če imate doma manjši ali večji vrt, je čas, da odkrijete primeren namakalni sistem za vrt. Med raziskovanjem boste odkrili prednosti avtomatskih razpršilnih sistemov, kapljičnega namakanja pa tudi prednosti pametne tehnologije.

Namakanje za bujen in zdrav vrt

Za bujen in zdrav vrt je vsekakor ključnega pomena tudi učinkovito namakanje. Rastline na vrtu potrebujejo primerno količino vode za pravilno rast, razvoj ter tvorbo plodov. Ročno zalivanje rastlin na vrtu običajno ni dovolj natančno, ker voda pogosto neenakomerno doseže rastline. To pa seveda lahko pripelje do sušenja nekaterih predelov vrsta ali pa celo do prekomernega zalivanja drugih delov.

Namakalni sistem za vrt vam olajša zalivanje vrta
Namakalni sistem za vrt vam olajša zalivanje vrta in ob enem prihrani čas in vodo.

Primerno izbrani namakalni sistem za vrt lahko prinese številne prednosti. Takšen sistem vam lahko omogoči zelo preprosto ter avtomatsko zalivanje. To pa pomeni tudi precejšen prihranek pri času in trudu. Namesto, da bi vsak posamezni del vrta zalivali ročno, lahko s pomočjo namakalnega sistema vodo razpršite po celotni vrtni površini. To pa omogoča enakomerno rast rastlin.

Sistem za namakanje vrta za boljši nadzor nad količino vode

Dober namakalni sistem za vrt zagotovi boljši nadzor nad količino vode, ki jo prejmejo rastline. Določeni tipi vrtnih namakalnih sistemov vključujejo tudi posebne senzorje, ki skrbijo za merjenje vlažnosti in prilagajajo količino vode glede na dejansko porabo rastlin. S tem seveda lahko dobro poskrbite tudi za varčevanje z vodo.

Obenem namakalni sistemi za vrt omogočajo še prilagajanje časovnega razporeda zalivanja, in sicer glede na letne čase in na vremenske razmere. S programiranjem sistema lahko nastavite optimalni čas zalivanja. To pa povečuje samo učinkovitost zalivanja, obenem pa zmanjševanje izgube vode zaradi izhlapevanja.

različni namakalni sistemi za vrt
Na voljo so vam različni namakalni sistemi za vrt za optimalno porabo vode in energije.

Ne nazadnje pa domači namakalni vrtni sistem lahko poskrbi še za energetsko učinkovitost. To pripomore k zmanjšanju porabe energije. Določeni sistemi pri svojem delovanju uporabljajo tako imenovane napredne tehnologije, na primer pametne senzorje, solarne panele. Vse omenjeno dobro poskrbi za optimiziranje porabe vode pa tudi energije.

Katero vrsto gnojila uporabljati na svojem vrtu?

Za dovolj dobro rast in razvoj rastlin na vašem vrtu ni dovolj samo primerno zalivanje oziroma ustrezen sistem namakanja. Prav tako boste morali temeljito razmisliti tudi o uporabi gnojil.

Na trgu so na voljo najrazličnejše vrste gnojil. V zadnjem času se zelo pogosto omenjajo mineralna gnojila. Če o njih ne veste prav dosti, se jih splača raziskati, saj naj bi ponujala številne prednosti.

Kaj so mineralna gnojila?

Mineralna gnojila so vrsta gnojil za vrt, ki nastanejo iz zraka, plinov ali mineralov, za katere je značilno, da se ekstrahirajo oziroma pridobivajo iz kamnin. V mineralnih gnojilih so posamezna hranila razvrščena po posebnih okrajšavah. Kratica NPK na primer pomeni dušik, fosfor in kalij. S skupnim delovanjem ta hranila zelo dobro vplivajo na rastline. Omogočajo namreč pravilno rast, razvoj in seveda tudi zorenje in pridelek.

mineralna gnojila za bujen vrt
Mineralna gnojila nastanejo iz zraka, plinov ali mineralov, ki se ekstrahirajo oziroma pridobivajo iz kamnin. V mineralnih gnojilih so posamezna hranila, kot npr. dušik, fosfor in kalij.

Ključna prednost mineralnih gnojil pred organskimi gnojili pa je to, da lahko izjemno natančno določamo njihovo sestavo ali pa sam odstotek hranil, ki se bodo direktno absorbirala.

Primerjava med mineralnim in organskim gnojilom

Če vas zanima mineralno gnojilo, je torej najprej pametno, da se pozanimate, kakšna je pravzaprav razlika med organskimi in mineralnimi gnojili na sploh.

YouTube video
Kakšna je razlika med organskimi in mineralnimi gnojili? Vsak pridelovalec se kdaj vpraša, kaj je boljše, organsko ali mineralno gnojilo?
Vsako ima svoje prednosti in slabosti in v tem videu jih obravnavamo, da vam pomagamo pri odločitvi, katera možnost vam najbolj ustreza.

Mineralna gnojila izvirajo iz zraka ali pa iz mineralov iz kamnin. Po drugi strani pa so organska gnojila lahko živalskega ali pa rastlinskega izvora. Seveda so na voljo tudi kombinacije omenjenih vrst gnojil. Za njih je značilno, da združujejo hranila s počasnim in hitrim sproščanjem iz organskih in mineralnih gnojil.

Prednosti in slabosti mineralnih gnojil

Ena od prednosti mineralnih gnojil je zagotovo njihova cena, prav tako tudi možnost direktne absorpcije v korenine. Hranila so namreč v čisti obliki, sestava pa je kemično določena s 100 % natančnostjo.

Če uporabljate mineralna gnojila, se bodo vaše rastline razvijale hitreje, tudi odstotek donosa je večji.

Za večino mineralnih gnojil na trgu pa velja, da vključujejo mešanice različnih spojin, ki so namenjene za uravnavanje in za stabilizacijo pH vrednosti. Poleg gnojil si lahko vedno kupite še tako imenovane digitalne števce. Če uporabljate mineralna gnojila, je namreč treba vedno izmeriti vrednost pH pa tudi električno prevodnost vode, saj mineralna gnojila lahko povečajo kislost tal. Slednje pa lahko seveda poslabša splošno zdravje rastlin.

Članki iz iste kategorije: