Dobro razsvetljeni prostori v naši hiši ali domu so zelo pomembni. Temu je tako, saj povečajo funkcionalnost, kot tudi privlačnost vsake sobe, hodnika, kleti ipd. Tukaj pa igrajo pomembno vlogo stropna svetila. Te so lahko LED ali halogenske izvedbe. Kupimo pa jih lahko v različnih postavitvah, oblikah, moči svetilnosti in drugih specifikacijah. Vse je odvisno od naših želja in sredstev, ki jih želimo vložiti v osvetljevanje notranjih prostorov. V tem članku se bomo poglobili v prednosti različnih svetil za strop.

Eleganten način za osvetlitev doma

Dandanes je lestenec še vedno popularna izbira za mnoge lastnike hiš in stanovanj. To pa zaradi tega, saj ima mnogo različnih lastnosti, ki ga naredijo edinstvenega. Lestenci so skozi leta postali sinonim za eleganco, lepoto in prestiž. Zato so jih uporabljali za različne namene. Danes pa lahko izbiramo med mnogimi različnimi modeli lustrov, ki se razlikujejo po mnogih lastnostih, kot tudi obliki.

LED stropna svetila
Stropna svetila sodobnih oblik bodo vašim prostorom dodala poseben čar

Še vedno velja, da je luster potrebno namestiti v velike sobe. Možno pa je tudi najti manjše izvedbe omenjenega stropnega svetila, ki ga lahko namestimo v manjše prostore. Namestimo ga lahko v dnevne sobe, kuhinje, spalnice in druge prostore. Možno pa je tudi, da luster uporabimo v poslovnih stavbah za čakalnice, sprejemne sobe in drugje.

Preberite si še naslednji članek: Učinkovitost in ekonomičnost toplotne črpalke sta odvisni od pravilnega izbora črpalke

Ogrevanje s toplotno črpalko je najcenejše, saj pri tem izrabljamo dve tretjini brezplačne energije iz okolja in eno tretjino električne energije. V kolikor je električna energija pridobljena iz obnovljivih virov, je ta način ogrevanja tudi najprimernejši za okolje.

Viseča LED svetila dodajo prostoru osebnost

Eden izmed najboljših načinov, da dodamo kateremukoli prostoru malo osebnosti, je z visečimi svetili. To so lahko LED viseča svetila, lahko pa tudi druge izvedbe. Dejstvo je, da je to izredno prilagodljivo svetilo, saj ima sledeče lastnosti:

Lahko ga namestimo po naših željah

LED viseča svetila lahko prikrojimo našim željam. Lahko jih nastavimo na želeno višino, ki ne bo ovirala uporabo prostora. Poleg tega pa zavzamejo zelo malo prostora na samem stropu, kar omogoča lažjo namestitev.

Kakovostna stropna svetila
Luksuzna stropna svetila

Veliko oblik in velikosti na izbiro

Viseča LED svetila so na voljo v zelo veliko različnih oblikah. Tako lahko hitro izberemo najbolj primerno svetilo, ki bo popestrilo notranjost naše kuhinje, dnevne sobe, poslovnega prostora ipd.

Več svetlobe, ko jo potrebujemo

Viseča svetila LED so idealna za primere, ko potrebujemo več svetlobe. Zaradi svoje oblike, so uporabna za prostore, ki potrebujejo malo več svetlobe na določenem mestu, kot so jedilnice in kuhinje.

Zakaj izbrati tehnologijo LED?

Zadnja leta lahko opazimo vedno večjo ponudbo LED tehnologije v svetu raznovrstnih svetil. To pa zato, ker ima mnogo prednosti pred navadnimi halogenskimi žarnicami. LED tehnologijo uporabljajo tudi nekateri lestenci, saj tako močno privarčujejo s porabo električne energije. To pa je tudi glavna prednost omenjene tehnologije. Poleg tega pa LED žarnica ustvari veliko manj toplote pri delovanju. S tem pa pridobi prednosti, kot so:

  • Daljša življenjska doba žarnice
  • Manjša nevarnost, da bi se z dotikom žarnice lahko opekli
  • Bolj učinkovita poraba energije lestencev in drugih svetil

LED viseča svetila potrebujejo manj vzdrževanja

LED svetila imajo veliko prednost, da lahko delujejo neverjetno dolgo, brez da bi potrebovala vzdrževanje. Same žarnice lahko zdržijo do 50.000 ur uporabe, kar je do 5+ let neprekinjene uporabe. Seveda je v realnem svetu ta številka lahko malo nižja ali pa višja. Vse je odvisno od kvalitete žarnic ter samega svetla. Velja pa pravilo, da če se samo stropno svetilo ne segreva veliko, bo tudi veliko dalj zdržalo z istimi žarnicami.

YouTube video

Dolga življenjska doba je tudi razlog, da pri nekaterih lustrih in drugih svetilih ne moremo zamenjati same žarnice. Te so lahko nahajajo v obliki svetlobnih trakov ali vgrajenih diod v sami luči. V vsakem primeru pa se lahko zanesemo na zelo dolgo delovanje LED visečih svetil, brez da bi bilo potrebno popravilo ali zamenjava žarnic.

Funkcionalna svetloba za različne prostora

Stropna svetila so najbolj uporabna v sobah, kjer ima funkcionalnost velik pomen. To so lahko domače pisarne, študijske sobe, kopalnice, kuhinje ipd. V omenjenih prostorih je zelo pomembno, da imamo dobro osvetlitev, saj tako preprečimo nepotrebne poškodbe in druge nezgode. 

Po drugi strani pa moramo tudi poskrbeti za udobje družinskih članov, kot tudi gostov. To pa lahko dosežemo z uporabo lestencev, saj bodo ustvarili toplo in prijetno atmosfero v prostoru, kjer jih bomo namestili. Seveda lahko enako dosežemo z drugimi stropnimi svetili, kot so viseča svetila. Vedno pa je priporočljivo, da izberemo LED izvedbe luči, saj bomo tako močno prihranili pri stroških električne energije. V spletni trgovini Volino lahko zasledimo bogato ponudbo raznovrstnih svetil, kot tudi pohištva za naš dom.

Članki iz iste kategorije: