Ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke je najugodnejše. Pri tem namreč izrabljamo kar dve tretjini brezplačne energije iz okolja ter tretjino električne energije. Če je električna energija pridobljena s pomočjo obnovljivih virov, je takšen način vsekakor najbolj primeren tudi za okolje.

Dejstvo pa je, da sta učinkovitost in ekonomičnost toplotne črpalke odvisni od pravilnega izbora tovrstne naprave. Poleg tega še od zaščite objekta in od sistema ogrevanja.

Kateri vir za toplotno črpalko izbrati

Temperaturne ter geološke značilnosti okolja so pri izboru sistema toplotne črpalke bistvene. Različne vire toplote iz okolja lahko izbiramo glede na regijo in sestavo tal. Najpogostejši viri so voda, zrak ter zemlja. Izbrati pa je potrebno vir, ki je na razpolago in ima najvišjo povprečno letno temperaturo.

Prealpi vam ponuja kakovostne toplotne črpalke svetovno uveljavljenega proizvajalca Hitachi. Ponašajo se s številnimi prednostmi.

Med vsemi viri je najustreznejša podtalnica. S temperaturo od 7 do 13 stopinj Celzija namreč omogoča visoko grelno število. Ta je med letom v povprečju tudi več kot 5. Podtalnici sledi še zemlja, najmanj primeren vir pa je zunanji zrak.

Kaj je grelno število

Pomembno je torej izbrati dovolj kakovostno črpalko, ki omogoča dovolj visoko grelno število. To je razmerje med pridobljeno toploto in vloženo pogonsko energijo. Grelno število 5 na primer pomeni, da za 5 kW ogrevalne energije porabimo 1kWh električne energije.

Sicer pa je najbolje, da vam ponudnik toplotne črpalke svetuje pri izbiri naprave, ki bo najbolj ustrezala razmeram v vašem gospodinjstvu.

Pogoji za učinkovito delovanje in velikost toplotne črpalke

Velikost toplotne črpalke se določa glede na potrebe po toploti ogrevanja ter glede na pripravo tople sanitarne vode. Odvisna je zlasti od velikosti ogrevane površine, toplotne zaščite ovoja objekta, stavbnega pohištva ter od vira, iz katerega je zajeta toplota.

In kako izbrati najprimernejšega ponudnika toplotne črpalke? Pri izbiri proizvajalca oziroma dobavitelja toplotnih črpalk je treba upoštevati zlasti dolgoletne izkušnje.

Če je stavba slabo izolirana, so toplotne izgube prevelike. Pred vgradnjo toplotne črpalke je zato treba nujno poskrbeti za učinkovito izolacijo stavbe. Če tega ne naredimo, bi glede na investicijo v porabo električne energije ter v toplotno črpalko ogrevanje postalo neekonomično.

Nizkotemperaturni sistem s talnim in stenskim ogrevanjem

Za uporabo toplotne črpalke je ustrezen nizkotemperaturni sistem s talnim in stenskim ogrevanjem. Če jo uporabljamo pri radiatorskem ogrevanju, temperatura ogrevane vode v najbolj hladnih dneh zaradi ekonomičnosti delovanja ne sme presegati 55 stopinj Celzija.

In kako izbrati najprimernejšega ponudnika toplotne črpalke? Pri izbiri proizvajalca oziroma dobavitelja toplotnih črpalk je treba upoštevati zlasti dolgoletne izkušnje. Najbolje se je odločiti za podjetje, ki je odlično organizirano, z referencami ter ne nazadnje tudi z razvejano servisno službo, ki zagotavlja nadomestne dele naprave.

Pomembno je torej izbrati dovolj kakovostno črpalko, ki omogoča dovolj visoko grelno število. To je razmerje med pridobljeno toploto in vloženo pogonsko energijo.

Odzivnost, prijaznost in strokovnost podjetja Prealpi

Podjetje Prealpi je na trgu prisotno že več kot dve desetletji. Uspešno deluje na področju metalno predelovalne industrije ter klimatizacije. Je generalni zastopnik podjetja Hitachi na področju prodaje klima naprav ter toplotnih črpalk.

Ponudba podjetja Prealpi vključuje kakovostne klima omare, hladilce vode, ventilatorske konvektorje ter še druge številne produkte, ki vam omogočajo, da je vaše bivanje še bolj udobno ter prijetno.

Ključne prednosti toplotnih črpalk Hitachi

Prealpi vam ponuja kakovostne toplotne črpalke svetovno uveljavljenega proizvajalca Hitachi. Ponašajo se s številnimi prednostmi. Ključne pa so zagotovo energijski razred A+++, obnvljiva energija, zagotovljeno varčevanje, optimizirana učinkovitost, izboljšano delovanje DC inverter tehnologije, povečanje učinkovitosti in zmanjšanje porabe.

Hitachi toplotne črpalke so znane tudi po preprosti nastavitvi enote s pomočjo čarovnika za nastavitve. Imajo en daljinski upravljalnik za vse funkcije. Njihovo vzdrževanje je preprosto, spremlja pa jih pametna kaskadna tehnologija. Ta velja za najbolj učinkovito na celem trgu.

Kakšna je cena toplotnih črpalk

V podjetju Prealpi vam bodo pri izbiri toplotne črpalke obrazložili tudi, od česa je predvsem odvisna cena. Začetna investicija je namreč kljub velikemu potencialu prihranka pomemben faktor pri izbiri. Na sploh cene lahko zelo variirajo. Za toplotno črpalke zrak voda se gibljejo v območju med 5000 in 10 000 evri.

YouTube video

Sicer pa je cena odvisna predvsem od same velikosti objekta, ogrevalnega sistema, vrste črpalke in ne nazadnje tudi od tega, ali ima naprava vgrajen bojler. Cena torej ni odvisna samo od moči ter tipa, ampak tudi od karakteristik in kakovosti. Inverterske črpalke so v primerjavi dražje v primerjavi z on/off črpalkami. Zaradi bolj učinkovitega delovanja pa posledično porabijo tudi do polovico manj električne energije. V vsakem primeru pa se je najbolje pred nakupom takšne naprave najbolje temeljito posvetovati s strokovnjaki. Prealpi strokovnjaki bodo skupaj z vami analizirali vaše potrebe ter za vas izbrali najprimernejši model toplotne črpalke.

Članki iz iste kategorije: