Pri zasnovi novega doma ali pri prenovi starega je treba nujno večjo pozornost nameniti tudi razsvetljavi. Za vsak prostor je torej treba že vnaprej načrtovati izbiri posameznih svetil. Zlasti je to pomembno za prostore, kje se pogosto nahajamo, na primer za dnevno sobo, kuhinjo, spalnico. Dejstvo je, da vrsta razsvetljave v veliki meri vpliva tako na naše počutje kot tudi na udobje. Slednje pa lahko pomeni, da svetila vplivajo tudi na zdravje.

Pri izbiri svetil najprej preverimo vse kategorije. Na voljo so stenska svetila, zidna svetila, talna svetila, vgradna. Nasploh pa razsvetljavo lahko delimo tudi na notranjo in zunanjo. To pomeni, da pri izbiri takšne opreme za dom ne razmišljamo samo o opremljanju notranjih prostorov, temveč tudi zunanjih. Zunanja razsvetljava je še kako pomembna, predvsem ko gre za varnost.

Zakaj vse so koristna stenska svetila

Stenske svetila še zdaleč niso namenjene le za ustvarjanje ambientalnih svetlobnih poudarkov. Izjemno uporabna so tudi za kot lučke za branje, ne nazadnje lahko takšna razsvetljava predstavlja celo glavno osvetlitev določenega prostora. Vse je namreč zlasti odvisno od tega, za kakšno vrsto stenske luči se boste odločijo. Seveda je odvisno tudi od njene pozicije v sobi.

Če zidna svetila primerjamo s stropnimi, so stropna na primer lahko v prednosti, ker njihova svetloba pada od zgoraj, posledično se manj blešči. V kopalniškem prostoru je zato stenska lučka v višini obraza veliko bolj primerna kot pa zidno svetilo. Zaradi kota svetlobe prvi tip razsvetljave namreč ne bo ustvarjal nezaželenih senc na obrazu. Na takšen način nam je torej omogočen precej bolj realističen odsev svoje podobe v ogledalu.

Različna notranja svetila in razsvetljave.
Če zidna svetila primerjamo s stropnimi, so stropna na primer lahko v prednosti.

Stenska svetila za notranje in zunanje prostore

Sicer pa se stenska svetila uporabljajo ne samo znotraj našega doma, temveč tudi v okolici. Lahko so na primer opremljena s posebnimi senzorji gibanja oziroma premikanja. V nočnem času nam to zagotovo omogoča še precej večjo varnost. Po drugi strani pa nam takšna razsvetljava lahko ponoči odlično služi za preprostejši dostop po stopnicah.

V kategoriji svetil za steno ne nazadnje lahko najdete tudi takšne luči, ki niso namenjeni glavni osvetlitvi, temveč dobro nadomeščajo namizna svetila. Nameščajo se lahko tik nad delovno površino. Najbolje je izbrati takšno s premično glavo in spremenljivim naklonom.

Različni načini osvetljevanja s stenskimi svetili

Svetila na steni lahko na različne načine osvetljujejo tako notranje kot tudi zunanje prostore. Na voljo so takšna, ki svetijo navzgor. Ta skrbijo za ambientalni pridih. Izberete lahko tudi luči, ki svetijo navzdol. Te so praviloma namenjene osvetljavi samega prostora oziroma sobe. Ne nazadnje so na razpolago še bralne stenske lučke, ki so torej namenjene za nameščanje nad delovno površino.

Seveda je nameščanje takšnih svetil odvisno predvsem od tega, kakšno funkcijo bodo opravljala. Bralna morajo biti tako nujno nameščena nad delovno mizo. Kopalniška stenska svetila naj bodo nameščena v višini obraza ter v neposredni bližini ogledala.

YouTube video

Za otroško sobo je najbolje izbrati svetila z igrivim pridihom

Tudi svetila lahko učinkovito zaokrožijo samo podobo otroške sobe. Nasploh pa morajo otroška svetila skrbeti tako za prijetno vzdušje, kot tudi za pravo osvetlitev.

Pred nakupom otroških svetil se starši oziroma skrbniki otrok neredko vprašajo, ali izbrati takšna svetila kot drugje v stanovanju ali je bolje izbrati takšna s posebnimi motivi. Tako kot to velja za vse druge domače prostore, je treba tudi za otroško sobo pripraviti temeljit in natančen načrt, ki se navezuje na osvetljevanje.

Dobra splošna osvetlitev otroške sobe

Dejstvo je, da prav vsak prostor, tudi otroška soba, potrebuje več virov svetlobe. Najpomembneje je, da je osrednja osvetlitev dovolj dobra in močna. Ključnega pomena je tudi učinkovita osvetlitev na pisalni mizi. Dobro je dodati še luči za ambientalno osvetlitev. V tem primeru se odlično obnesejo na primer talne oziroma otroške stenske lučke. Uporabi se lahko kar veriga lučk za ambientalno svetlobo okrog okna. Na nočni omarici pa je izjemno dobrodošla prijetno usmerjena bralna luč.

Splošna osvetlitev otroške sobe
Tudi otroška soba, potrebuje več virov svetlobe.

Za splošno razsvetljavo se uporabljajo najrazličnejše stenske pa tudi stropne svetilke. Te dobro poskrbijo za povsem enakomerno osvetlitev celotnega prostora. Odločitev o samem načinu montaže pa je seveda v veliki meri odvisna od samega oblikovanja oziroma od zasnove prostora. Ključno pa je torej, da ne smemo povsod uporabiti le ene, na videz sicer univerzalne rešitve. Obstajajo namreč splošna pravila, ki omogoča učinkovito svetlobno opremljenost posameznih prostorov.

Članki iz iste kategorije: