Vsaka soba v hiši in stanovanju seveda ima svojo edinstveno vlogo, a le redke so tako vsestranske, kot je mladinska soba. Pri opremljanju stanovanja navadno gledamo leta, če ne kar desetletja v prihodnost, saj želimo prostore opremiti tako, da nam bodo služili kar se da dolgo časa. Pri sobah za odraščajoče otroke pa ni tako – ti prostori morajo biti posebej prilagojeni za določeno starostno obdobje, tako da otroku res nudijo vse, kar ta v svojih letih potrebuje. Opremljanje mladinske sobe je tako poseben izziv, katerega ne smemo potisniti ob stran, temveč se mu moramo še toliko bolj skrbno posvetiti.

Kdaj otroška soba postane mladinska?

Jasne ločnice med obdobji odraščanja otroka seveda ni, tako da tudi pri opremljanju sobe ne smemo gledati na to, ali gre za otroško ali mladinsko sobo. Ker takšno sobo redno posodabljamo z novo opremo, je nemogoče točno določiti trenutek, ko iz otroške nastane mladinska soba. Lahko pa v grobem orišemo razlike med tema dvema skupinama, kot jih lahko opazimo na primer pri opremljanju povsem nove sobe.

mladinska soba

Otroška soba mora biti varno in prijetno okolje za otroka, namenjena je predvsem spanju, pa tudi sprostitvi in zabavi. Poleg spanja večino preživetega časa v sobi predstavlja igra, čemur je prilagojena tudi oprema otroške sobe. Pri mladinskih sobah je slika nekoliko drugačna – starejši otroci vse manj časa posvečajo igri, v ospredje pa stopajo druge dejavnosti, ki seveda terjajo posebno opremo in ureditev prostora. V mladinski sobi tako ne sme manjkati pisalna miza, ki nudi primeren prostor za učenje in delo, medtem ko postelja seveda ostaja.

YouTube video

Jasno je torej, da otroci v najstniških letih že potrebujejo poseben prostor, v katerem preživljajo tudi več prostega časa. Pri tem je treba omeniti tudi to, da je pametno pri opremljanju mladinske sobe v odločanje o opremi vključiti tudi otroka, saj so pri tej starosti že sposobni sami izbirati, predvsem pri barvah in postavitvi elementov, seveda pa tudi pri izbiri posameznih kosov opreme.

Tudi mladinska soba je seveda namenjena dolgoročni uporabi, tako da je treba izbrati kakovostno in funkcionalno opremo, ki bo dobro služila svojemu namenu. V mislih pa moramo še vedno imeti morebitne prilagoditve, ki pridejo na vrsto po nekaj letih, ko otrok odrašča.

Članki iz iste kategorije: