Opremljanje novega doma ali prenova že obstoječega objekta je lahko zahtevna naloga, če s tem do sedaj še niste imeli posebnih izkušenj. Med drugim boste morali poskrbeti tudi za primerno notranjo razsvetljavo, pri čemer imajo stropna svetila še posebej pomembno vlogo.

V prvi vrsti je pomembno, da je notranja razsvetljava čim bolj praktična oziroma funkcionalna. Notranje luči boste morali postaviti na primerna mesta, pred tem morate poskrbeti za ustrezno načrtovanje postavitve razsvetljave v prostor.

Kdo vam lahko pomaga pri načrtovanju postavitve notranjih luči?

Ko opremljate svoj novi ali prenovljeni dom oziroma stanovanje, je vedno dobro pri roki imeti nekoga, ki ima s tem izkušnje in je tudi strokovno podkovan. To je lahko kateri od vaših znancev. Če te možnosti nimate, si morate primernega strokovnjaka za notranjo razsvetljavo poiskati.

Pri iskanju pomoči za vključevanje notranjih luči v prostor se lahko obrnete na notranje oblikovalce oziroma arhitekte.

Zagotovo boste presenečeni, kaj vse vam lahko svetujejo oziroma ponudijo. V veliko pomoč so vam lahko tudi izkušeni in strokovno podkovani prodajalci v specializirani prodajalni z lučmi.

Pomen stropnih luči v vašem domu

Za stropna svetila je značilno, da se lahko umestijo v čisto vsak prostor. Sama izbira stopne luči pa je odvisna zlasti od velikosti prostora pa tudi od vzdušja, ki ga želite v določeni sobi doma ustvariti.

Stropna svetila izboljšajo dekorativni slog sobe
Stropna svetila usmerjajo svojo svetlobo navzgor, običajno nad mizo. Lahko znatno izboljšajo dekorativni slog sobe.

Na trgu so na voljo sodobna kot tudi izjemno elegantna stropna svetila. Ta so namenjena ustvarjanju prijetnega vzdušja. Če je luč na stropu primerno postavljena, si lahko omogočite kakovostno osnovno razsvetljavo, ki zagotovi osvetlitev celotnega prostora.

Notranja razsvetljava vključuje tudi luči v rustikalni različici, ki so izdelane iz lesa. S tem boste v svojem domu poskrbeli tudi za veliko mero domačnosti. Zapomnite pa si, da stropne luči zaradi njihove funkcije pogosto uporabljamo dlje časa kot pa katere koli druge vrste svetilk. Slednje pomeni, da morate posebno pozornost nameniti tudi njihovi trajnosti.

Funkcije stropne luči v različnih prostorih doma

Ko je na vidiku notranja razsvetljava, imajo torej stropne luči izjemno velik pomen. Vedeti je treba, da ima stropna luč v kopalnici povsem drugačno vlogo oziroma funkcijo kot pa na primer stropna luč v dnevni sobi.

Na voljo so najrazličnejša stropna svetila – v različnih slogih in v veliki ali manjši velikosti. Izbirate lahko tudi med industrijskimi lučmi za strop, ki vaši notranjosti dodajo robusten pridih.

Vse bolj priljubljena retro svetila

Ko svoj dom opremljate z lučmi, se morate med drugim odločiti tudi za slog oziroma stil razsvetljave. Vse bolj so priljubljena tudi retro svetila oziroma starinske stenske luči. Te poskrbijo ne samo za poseben videz, temveč v prostor prinašajo tudi posebno vzdušje.

retro luči za retro opremljen prostor
Retro videz ostaja priljubljen pri notranjem oblikovanju in imamo nabor retro luči, ki bodo popestrile ta slog.

Če iščete stensko razsvetljavo, ki vas bo popeljala v preteklost, so retro svetila torej prava izbira za vas. Starinska stenska luč ima v svoji zasnovi in izvedbi izjemen pridih starih časov in zgodovine. Na voljo so retro svetila v različnih barvah in dizajnih.

Zasnova prostora v popolnem slogu

Če se boste v svoj dom odločili vključiti retro razsvetljavo, potem je še toliko pomembneje, da poskrbite za to, da bo zasnova prostora v popolnem slogu.

YouTube video
50 idej za retro dnevno sobo z retro svetili

Strokovnjaki priporočajo, da se retro stenskim svetilom doda starinski lestenec pa tudi druge vintage stropne svetilke. V tem primeru bo torej zasnova prostora zagotovo v popolnem slogu. Starinska stenska svetila pa lahko varčno svetijo z LED tehnologijo.

Retro slog se vrača v sodobni dekor

V moderno zasnovanem stanovanju dekorativni elementi iz preteklosti lahko delujejo izjemno osvežujoče. Retro slog se vrača v sodobni dekor. Posamezni elementi retro se lahko odlično podajo v moderni interier. Pri tem imamo v mislih tudi retro svetila.

Retro svetila polna nostalgičnega šarma
Retro stil prinaša neprimerljiv šarm in pridih nostalgije, ki pripoveduje zgodbo sobe. Retro svetila so polna značaja in nostalgičnega šarma. Pametne, elegantne luči, pogosto z drzno barvno paleto, se dobro podajo tradicionalnim kot modernim sobam.

Z umeščanjem retro luči v vaš dom lahko na zelo preprost način poskrite za posamezne retro poudarke, ki dom naredijo še bolj prijeten in bolj igriv.

Za piko na i poskrbi retro okovje

Pridih preteklosti v svoj dom lahko vnašate s pomočjo retro svetil pa tudi drugih elementov oziroma dodatkov, na primer z okovjem.

Retro okovja za vrata na primer lahko pomagajo hitro in preprosto zaključiti projekt opremljanja oziroma obnove vašega doma. Kopalnico lahko opremite s klasično retro-vintage elegantnim dizajnom. V sodobnem okolju se namreč slednje zlahka prilagodi, in to številnim konceptom. Za piko na i lahko poskrbijo retro kopalniške pipe.

Sodobna zasnova notranjih prostorov je lahko dobra osnova za izjemno elegantno povezavo s prejšnjo kulturo posameznih prostorov.

Članki iz iste kategorije: