Fasada je ogledalo hiše. Zato je, ko se odločamo o prenovi fasade zelo pomembna izbira barve in kombinacije le te z okni, vrati ter okolico.

Kako se odločiti za pravo barvo fasade? Izbrati klasično belo ali barvno? Izbrati več barv ali enobarvno kombinacijo?

Izbira prave barve lahko prikrije določene manjše napake na zunanjem izgledu.

Če se odločamo za večbarvno kombinacijo je varna izbira 2 različnih odtenkov ene barve, kjer se lahko svetlejši odtenek uporabi za jedro in temnejši za obrobe. Če želimo na pročelju hiše poudariti vhod se lahko v tem primeru odločimo, da pročelje pobarvamo na zelo svetel odtenek ali pa izberemo klasično belo s čimer pozornost prusmerimo na izgled vhoda. Če imamo visoko stavbo pa le to lahko vizualno skrajšamo tako, da zgornji del pobarvamo s temno barvo svetlo pa uporabimo v spodnjem delu. Možnosti vizualnih trikov so neskončne.

fasada

Nekaj nasvetov pri izbiranju barve fasade:

Glede na osebnost hiše

Podobno kot garderoba ima tudi hiša svojo osebnost. Lahko je oblikovana kot hiše v soseski, načinu žiljenja tvoje družine ali pa glede na geografsko lokacijo kjer je hiša postavljena. Izbiranje barve zunanjosti naj v tem primeru sovpada z osebnostjo hiše.

Glede na arhitekturo hiše

Lepota arhitekturnih elementov hiše nam daje možnost uporabe teksture, barv in podrobnosti za obleko hiše ki sovpada z njeno obliko. Če je vaša hiša naprimer zgrajena v Toskanskem ali Mediteranskem stilu potem ne morete zgrešiti s klasično belo barvo fasade na katero se poda oranžna streha in rjavi detajli.

Glede na okolico

Tudi okolica hiše lahko v kombinaciji s pravilno izbiro barv zelo pozitivno vpliva na izgled hiše. V tem primeru izberite barve iz okolice. Hišam v gorah veliko bolje pristoji rjava barva lesa kot pa naprimer oranžna barva peska, katera bi bila primerna za hišo ob morju.

Ustvarite svojo sanjsko hišo glede na spomine s potovanj

Vam je na potovanju na drugem koncu sveta v oči padla čudovita hiša mimo katere ste se peljali v rikši? Zakaj nebi teh barv uporabili doma? Mnogo hiš na drugih koncih sveta uporablja barve katere sovpadajo s tvojo okolico.

Glede na barve sosednjih hiš

Vaša okolica ima zelo verjetno že določeno barvno shemo fasad v okolici. Ta izbira je primerna predvsem za tiste, ki živite v vrstnih hišah.

YouTube video

Članki iz iste kategorije: