Imate doma še vedno greznico? Žal je tako, da marsikatero naselje v Sloveniji ni priključeno na javni kanalizacijski sistem, to pa pomeni, da ste morali v preteklosti postaviti greznico, po novem pa je potrebna vgradnje male komunalne čistilne naprave, ki z letošnjim letom zamenjuje greznice.

Kako je regulirano praznjenje greznic?

Skrb za dobro ravnanje s fekalijami ni potrebna zgolj zaradi skrbi za naše okolje, temveč predvsem zaradi odgovornosti za zdravje ljudi. V preteklosti se je greznice praznilo precej neorganizirano, kar je vodilo v fekalije v naravi, to pa je ogrožalo pitno vodo. V Sloveniji imamo s fekalijami večkrat onesnaženo pitno vodo, to pa predstavlja veliko tveganje za zdravje, saj lahko vodi v okužbo s smrtno nevarnimi virusi in bakterijami – in lahko si zgolj predstavljamo, koliko škode je bilo narejene na tem področju v času, ko praznjenje greznic še ni bilo zakonsko strogo predpisano in si je marsikdo drznil tudi tvegati z neprofesionalnim praznjenjem, saj kazni niso bile dovolj visoke.

praznjenje greznice

Kakor koli – na srečo se danes precej bolje zavedamo, da je praznjenje greznic »na črno« izjemno neodgovorno ter nevarno za zdravje, prav tako pa se tega niti ne izplača več početi. Zakaj ne? Ker je po zakonu določeno, da je greznico potrebno izprazniti na največ vsaka tri leta. In ker komunalne službe, ki imajo licenco za to delo, delo pač morajo opraviti na vsaj vsaka tri leta (oziroma jim je to tudi v interesu zaradi zaslužka,), vam praznjenje greznic »na črno« prav nič ne koristi. Ko bo prišel čas, se bo komunala vseeno oglasila in opravila svoje delo, pa če vam bo to po volji ali ne.

Praznjenje malih komunalnih čistilnih naprav

Če je za praznjenje greznic predpisano, da je treba za odvoz in čiščenje poskrbeti vsaj na tri leta, je za male komunalne čistilne naprave, ki veljajo za novi zakonski standard, določen še nekoliko krajši čas – praznjenje oziroma odvoz blata je nujen na največ dve leti. Tudi to delo (in z njim povezan nadzor) opravljajo javna ali zasebna komunalna podjetja z licenco, ki ob praznjenju skrbijo za izvajanje vseh varnostnih ukrepov ter spoštovanje zakonskih določb. Tako čiščenje kot odvoz in nato nadaljnja razgradnja na čistilni napravi so tako popolnoma varni in zagotavljajo nujno potrebno higieno področja, s tem pa seveda skrb za zdravje prebivalstva na tem področju in tudi širše.

YouTube video

Članki iz iste kategorije: