ZAKAJ RAJE MONTAŽNE HIŠE KOT ZIDANE?

1. Bistveno hitrejša gradnja
2. Manj skrbi…precej manj skrbi
3. Cena
4. Doba “trajanja”
5. Prijazno okolju
6. Potresna varnost
7. Varnost pred požarom

1. Bistveno hitrejša gradnja – Kot ena izmed najpomembnejših prednosti je izredno hitra gradnja. Vsi poznamo tipičen način gradnje zidanih hiš – prvo leto do zime jo ‘damo pod streho’, med zimo delo počiva, naslednje leto vgradimo okna, vrata, notri uredimo vse stene, pozimi spet počiva, naslednje leto pride na vrsto fasada,… in na koncu opazimo, da smo se vselili v hišo, ki je dejansko stara že 3 leta, da bo počasi potrebno razmišljati že o kakšni obnovi,… Montažne hiše pa se bistveno hitreje zgradijo. Medtem ko ste se mi ukvarjamo s to zidano hiše že tri leta, je naš sosed, ki je v istem mesecu začel z gradnjo kot mi, že 2 leti in pol v tej hiši… Montažne hiše so namreč v povprečju postavljene nekje v 3 mesecih od pridobitve gradbenega dovoljenja. In kdo si ne želi čimprej v svojo novo hišo?

2. Manj skrbi…precej manj skrbi – Kdor je že kdaj gradil stanovanje ali hišo, dobro ve, koliko skrbi, dogovarjanj, neprespanih noči, iskanja mojstrov, razočaranj nad narejenim, ur prisotnosti na gradbišču, … je potrebnih za gradnjo že manjšega stanovanja, kaj šele hiše. Poznate to: Pokličete mojstra in se dogovorite za polaganje ploščic. Pravi, da pride naslednji mesec (!) – super, vi se že dogovorite za polaganje parketa tudi za naslednji mesec, teden za položenimi ploščicami. Ni tako težka ta organizacija… Potem prvega mojstra ni. Nima časa. Pravi, da pride 2 tedna kasneje. Vi zamaknete polaganje parketa za dva tedna. Prvi mojster ne pride, se ne javi, številka nedosegljiva…pokličete drugega mojstra za polaganje ploščic, lahko pride čez mesec in pol, ima veliko dela…premaknete polaganje parketa za dva meseca – mojster vam reče, da na vas ne bo računal, ker datumi niso fiksni…. In to sta le dve majhni opravili v celotni gradnji…. Kdor se še ni srečal s podobnimi situacijami, mu niti ne privoščimo takih izkušenj. Kdor se je s temi stvarmi pa že srečal, bo znal ceniti način gradnje, kjer samo pove kakšno hišo želi, vse ostalo opravijo drugi. In prav to je način gradnje montažne hiše. Vi izberete med omenjenimi ponudniki podjetje, ki se vam zdi najbolj primerno, poveste kakšno hišo želite, ko je zgrajena, samo prevzamete ključe (približno 3-4 mesece od pridobitve gradbenega dovoljenja). Se pravi ,da je za vse ostalo – iskanje delavcev, preverjanje gradnje, organizacija, reševanje zapletov in ostalo, poskrbelo podjetje, ki ste si ga izbrali. Enostavno, ne stresno, brez skrbi in zapravljenih ur za klicanje, organizacijo,… Sliši se lepo in preprosto, ane? In tako tudi je!

3. Cena – Glede cene ne moremo reči da so montažne hiše najcenejše. Ker to ne drži. Tudi ne drži da so najdražje. Cena je predvsem  odvisna od tega, kakšno hišo si vi sami izberete. In če primerjamo s podobno, primerljivo zidano hišo, sta si ceni zelo podobni. Razlika je le v tem, da so pri montažni hiši vsi stroški že vnaprej povedani, celoten znesek izveste takoj. Pri zidani hiši pa se ti stroški nabirajo tekom let, medtem ko se hiša gradi, veliko je tako imenovanih ‘skritih stroškov’ (stroški, katere niste predvidevali pred gradnjo). Je pa res, da nas lahko to optično zavede – videti naenkrat številko 50 000 evrov, ali pa tekom gradnje zbirati račune (ki jih, roko na srce, ponavadi ne zbiramo) in sešteti cifre do 50 000 evrov. Kaj vam je ljubše? Odgovor ve le vsak posameznik zase.

4. Doba “trajanja” – Da, tu pa je v prednosti zidana hiša. Zagotovo bo zdržala pokonci več let kot montažne hiše. Tako da čez 1000 let naše montažne hiše ne bodo mogli izkopati kot ostanke (ker je iz naravnih, razgradljivih materialov), bo pa zagotovo vzdržala naše življenje in verjetno še življenje naših otrok.

5. Prijazno okolju – Živimo v času, ko je vedno bolj pomembna skrb za okolje – in če nam že trgovine prodajajo eko vrečke, razgradljive embalaže, reciklažo smeti, kako naj ne bi posamezniki gledali na tako velik ‘tujek’ v naravnem okolju, kot je hiša? Montažne hiše imajo že med samo gradnjo  minimalno porabo energije, bistveno manj odpadkov in posegov v okolje kot zidane hiše, saj se montažne hiše sestavijo na samem licu mesta iz vnaprej narejenih delov. Tudi zavedamo se tega, da te naše montažne hiše ne bodo stale večno, zato je pomemben podatek, da je 100% možna reciklaža. Pri gradnji montažne hiše so uporabljeni naravni in ekološko neoporečni materiali.
Mislimo na okolje, saj je to edina danost, ki bo vedno na voljo, se ne ruši in ne gradi. Kar bomo pustili za seboj mi, bodo trpeli ali uživali naši otroci.

6. Potresna varnost – Tu ne bi veliko izgubljali besed – lahko samo povemo to, da so se v zadnjem velikem potresu v Sloveniji zrušile le zidane hiše, montažne ne. In ja, drži, če bo res močan potres pretresel naše okolje, se bodo verjetno poškodovale tako zidane kot tudi montažne hiše. Je pa dejstvo, da imajo montažne hiše protipotresno varnost, ki je večina zidanih nima.

7. Varnost pred požarom – Kadar pride do požara, ponavadi najhitreje zgori in širi ogenj notranje pohištvo, zavese, preproge, laminat. In to imamo tako v zidani kot tudi v montažni hiši. Teoretično bi same stene res da prej zgorele v montaži hiši kot v zidani, v praksi pa vemo, da hiši realno ni več pomoči, ko enkrat poškoduje stene, ko gasilci pogasijo ogenj in je celotna hiša zalita z vodo. Ne glede na to ali so to montažne hiše ali zidane. Težava bi nastala le v velikih mestih, če bi bile stisnjene zgradbe vse montažne, saj bi se ogenj hitreje širil.

Da zaključimo – morda montažne hiše res niso prava odločitev za vsakogar. So pa zagotovo odlična izbira za tiste, ki želite čimprej priti do svoje hiše, zgrajene brez izgube mnogih ur za organizacijo gradnje, za tiste, ki prisegate na naravne materiali prijazne okolju, in želite sebi in svoji družini prijetno, toplo, varčno in varno domovanje.

ZAKAJ HIŠE NA KLJUČ?

Lesene montažne hiše na ključ so tudi v Sloveniji čedalje bolj priljubljene. V Evropskih državah je zadnje čase velika porast gradenj lesenih montažnnih hiš na ključ, predusem na Finskem, Nemčiji, Avstriji, Franciji. Gradnje lesene montažne hiše je približno enako dolga kot gradnja betonske montažne hiše. Lesene montažne hiše so zgrajene iz zelo kvalitetnega počasi rastajočega borovega lesa. Najbolj kvaliteten les je iz Japonske in Finske. Lesene montažne hiše na ljudi vplivajo zelo pozitivno, saj so narejene iz naravnih materialov. Na čoveka vplivajo izredno ugodno, v njih je zelo dobro počutje.

Montažne hiše so zelo dobro izolacijsko grajene, so zelo varne proti potresu, imajo pa tudi dokaj dobro požarno zaščito. Pravilno grajene in konstruirane lesene montažne hiše se lahko brez problemov zmočijo nezaščitene lesene stene in se tudi v primernem času naravno osušijo, brez kakršnih koli posledic na samem lesu.

KAKO SE ODLOČITI ZA PRAVO PODJETJE, KI TRŽI MONTAŽNE HIŠE?

Montažne hiše v Sloveniji so vedno močnejša panoga in močnejša kot je, večja je konkurenca. A je konkurenca slaba? Nikakor ne. Za vas na poziciji kupca je to najboljše kar lahko imate – večja kot je konkurenca, več ko je ponudnikov montažnih hiš v Sloveniji, bolj se trudijo pri svojih storitvah, vedno boljše pogoje ponujajo, vedno več dajo na kvaliteto, na natančno izvedbo gradnje, vedno več truda vlagajo v novosti… in vse to zelo pozitivno vpliva na sam trg. Zato je na vprašanje “Kako se odločiti za pravo podjetje

, ki trži montažne hiše?” zelo težko odgovoriti. Najlažje boste izbrali sanjsko hišo zase tako, da kontaktirate več ponudnikov in jih povprašate konkretno o ceni in kaj vam lahko ponudijo. Če imate možnost ali kakšno poznanstvo osebe, ki je pri določenem podjetju gradila hišo na ključ, je povprašajte – a tu bodite zelo previdni – mnenja so si lahko o isti stvari zelo različna – kar je dobro za soseda,

morda ni dobro za vas in obratno. Tako da je v vsakem primeru bolj smiselno da sami kontaktirate nekaj ponudnikov in izberete montažno hišo, ki vam najbolj ustreza in podjetje, ki vam ponudi največ prednosti ter vas najbolj prepriča. Morda si mislite: “S kontaktiranjem njih bom izvedel ali so v redu ljudje in ne če je v redu sama hiša…” Morda je nekaj resnice v tem. Je pa tudi res, da podjetje, ki zaposluje dobre, prijazne in strokovno podkovane ljudi, skoraj po pravilu nima slabih izdelkov. Zaposleni v podjetju so vedno odraz samega podjetja v celoti.

Članki iz iste kategorije: