Starodavna veščina z dolgo tradicijo, kot je kamnoseštvo, je bila nekdaj predvsem sinonim za težko fizično delo, ki se ga je lahko izučil vsak dovolj močan in kolikor toliko spreten človek, v današnjih časih pa je za kvalitetno in lično izdelan kamnoseški izdelek potrebno predvsem znanje uporabe sodobnih tehnologij in nekaj ročnih spretnosti za končno obdelavo kamna oziroma izdelkov, ki so narejeni iz njega.

Prav s pomočjo sodobnih tehnologij, ki omogočajo večjo natančnost in kvaliteto ter manjšo možnost, da bi prišlo do napak, se je kamnoseštvo (www.vmkunovar.si/kamnosestvo) iz preproste domače obrti razvilo v visoko tehnološko dejavnost, pri kateri ročno delo nastopi šele v zadnji fazi končne obdelave izdelka, vse ostalo pa je narejeno strojno oziroma s pomočjo posebnih računalniških programov, ki so narejeni prav v ta namen.

Že samo oblikovanje izdelka in njegovega videza poteka računalniško, saj vam v kamnoseškem podjetju lahko izdelajo vizualno prezentacijo kamnitega izdelka, ki bi ga želeli naročiti in kupiti, pa naj si bo to kuhinjski pult iz kamna, zunanje ali notranje stopnice, nagrobni spomenik, kamnit kip, ki bo krasil vaš vrt in ga polepšal, ali pa morda kaj drugega – možnosti je ogromno. S pomočjo vizualne računalniške prezentacije si kupec lahko bolje predstavlja, kako bo videti končni izdelek iz kamna, si lahko pred začetkom dela še premisli, doda kakšno podrobnost oziroma se odloči za drug material ali drugo barvo kamna.

Če primerjamo kamnoseštvo nekoč in danes, se velike razlike kažejo tudi v obdelavi materialov. Slednja med drugim omogoča, da je material, iz katerega je narejen končni izdelek, bolj odporen na morebitne poškodbe. To je še posebej pomembno pri kamnoseških izdelkih, ki niso namenjeni uporabi v notranjosti vašega doma, temveč so izpostavljeni različnim vremenskim pojavom, od mraza, vlage, dežja, snega in vsega ostalega. S sodobno tehnologijo in mojstrsko obdelavo kamna so kvalitetni kamnoseški izdelki odporni tudi na vse zgoraj našteto in vam bodo zagotovo služili oziroma lepšali okolico vašega doma ali podjetja še vrsto let. Prav zaradi trajnosti izdelkov iz kamna so ti zelo primerni za uporabo tam, kjer bi drugi materiali slej ko prej začeli propadati, medtem ko kamnoseški izdelki ohranijo svojo lepoto, trdnost in druge lastnosti tudi po več desetletij.

Članki iz iste kategorije: