Pustite nam kontaktne podatke, kaj bi želeli izvedeti in poskrbeli bomo za to, da dobite ponudbe za lesene hiše ali za brunarice od več proizvajalcev. Pridružite sem mnogim zadovoljnim obiskovalcem te spletne strani, ki so na ta hiter in enostaven način prišli do idealne lesene hiše ali brunarice!

Lesene hiše, brunarice

Kratka dejstva:

  • les kot odličen izolator (6 x boljši kot opeka in 15 x boljši kot beton)
  • lesene hiše akumulirajo toploto in vlago (kadar je vlage preveč, jo vpija, ko je premalo, jo oddaja)
  • eliktrostatičnega naboja lesene hiše nimajo
  • les ima prijeten vonj
  • lesene hiše so zelo primerne za astmatike, revmatike
  • v primerjavi s klasišno grajenimi hišami so lesene hiše varčnejše
  • dolga življenjska doba – najstarejše lesene hiše celo 800 let
  • velika potresna odpornost
  • masivne lesene hiše prenesejo visoke toplotne obremenitve

Kamorkoli se ozremo okoli sebe, zagledamo v tej naši prelepi državi – les, drevo, gozd. Približno polovico ozemlja Slovenije prekriva gozd. In ker od majhnih nog živimo s takim pogledom, nam je gozd nekaj naravnega, nekaj sproščujočega, svežega, domačega… Si predstavljate te občutke prenesti v svoj dom? Imeti občutek domačnosti, prijetno sproščujoče, sveže… In prav to, točno to nudijo lesene hiše in prav tako tudi brunarice.

 Les je bil že od nekdaj odlična surovina za gradnjo. Se še niste popolnoma odločili ali so lesene hiše, vrtne hiše, morda le počitniške lesene hiše prava izbira za vas? Morda vam bo ob prebiranju teh besed prišla odločitev ali vam ustrezajo ali ne.

Najprej se moramo vprašati za kakšen namen se zanimate za lesene hiše – je to počitniška hiša, vrtna uta, morda celo stanovanjska hiša. V vseh primerih pa so določene lastnosti, ki so enake vsem tipov lesenih hiš.

Kdor da dosti na izgled, na sam videz zgradbe, so lesene hiše idealne zanj, v kolikor je ljubitelj lesenih konstrukcij – izgled je zelo naraven, prijeten in vedno bolj popularen v današnjem svetu. Sam les nudi prijetno domačnost, zato je sploh idealen za kakšno počitniško hiše, kjer imate prostor za sprostitev.

Smo v svetu vedno večje ekološke ozaveščenosti – in če ste zagovorniki ekološke in ekonomične gradnje, je lesena hiša idealna za vas. Kaj je sploh lahko bolj naravnega kot les, ki ga videvamo vsepovsod okoli nas, nas pomirja in nas vrača v naravo?

Veliko vprašanj je na temo požarne varnosti lesene hiše. Les je res da bolj gorljiv kot zidana hiša. A tu je pomemben zgolj praktičen vidik – v praksi se med požarom najprej vnamejo in najbolj poškodujejo notranji deli hiše, pohištvo, zavese, … V kolikor je poškodovan zid zidane hiše ali zid lesene hiše, je v vsakem primeru potrebna obnova celotne hiše. Ja pa tudi res, da lesena hiša ustvari zoglenelo plast v primeru požara, kar ustvari nekakšno samozaščito.

Splošno znano dejstvo – les je odličen toplotni in zvočni izolator. Poraba energije je bistveno manjša kot pri zidanih hišah, kar je idealno tudi za počitniške hiše, kjer se ne ogreva konstantno vsak dan. Ključna prednost je tudi samo dihanje lesene hiše, saj bistveno bolj vpija in oddaja vlago v primerjavi z zidano hišo.

Pri potresni varnosti imajo lesene hiše izjemno prednost, saj so bistveno lažje od zidanih hiš, poleg tega so dosti bolj elastične pri tresljajih tal, zato jih potres bistveno manj prizadane.

Same lastnosti lesene hiše so izjemno dobre, zato tu ni potrebno pomislekov ali je to prava odločitev ali ne. Bistveno je samo vprašanje ali so vam všeč, ali ste zagovornih naravnih, domačih materialov.

Lesene hiše v Sloveniji

Koliko so lesene hiše in brunarice poznane v Sloveniji? Po mnenju mnogih podjetij, ki gradijo lesene hiše in brunarice, je v Sloveniji še velik potencial povečanja procentualnosti lesene gradnje. Premalo se še zavedamo pomembnosti naravnih materialov, pomembnosti lesa in možnosti tovrstne gradnje.

Kaj najprej pomisli večina prebivalcev Slovenije ob besedi lesene hiše ali brunarice? Pomislimo na majhne lesene brunarice za vikend, les, ki z leti potemni in ni privlačen na pogled…. ampak to je zmotno mišljenje. V tujini je že praksa, da se gradijo stanovanjske hiše iz lesa ali pa (kot naprimer ponudnik WIGO HAUS) je gradnja lesena, videz pa isti kot klasična gradnja montažne hiše. Lesene montažne hiše podjetja WIGO HAUS si lahko pogledate tudi na tej spletni strani.
Koliko je pa uradnega znanja, napisanega v knjigah? Obstaja knjiga ‘Gradnja z lesom’, kjer je podrobno opisano in zbrano vse znanje o tovrstni gradnji v SLoveniji. V prvem delu knjige so pogovori s posameznimi avtorji, v drugem delu so strokovni prispevki, tretji del knjige pa predstavljajo podjetja v Sloveniji, ki gradijo lesene hiše in brunarice.

Veste kaj pa je nabolj zanimivo ko razmišljamo kakšne in kje so lesene hiše v Sloveniji? Mnogo ampak res mnogo tovrstih gradenj ne boste opazili, saj so v zdajšnjem času lesene hiše tako izpopolnjene, imajo že tako kvalitetne materiale, mnoge so tudi zakrite z ometom, zato niti ne veste, da so to lesene hiše. Bistvo pri tem je to, da mnogo ljudem ni všeč sam izgled lesene hiše, skoraj vsakomur pa bi ugajala kvaliteta in varčnost tovrstne gradnje. Zato so zdaj lahko lesene hiše videti kot navadne zidane, s tem da imajo vse pozitivne lastnosti varčnosti in kvalitete, ki jo tovrstna gradnja ponuja. Super, ane?

LESENE HIŠE kot nov trend

Ste opazovali v zadnjem času način gradnje novih hiš v Sloveniji? Poglejte naokoli in opazili boste, da prihajamo v obdobje, ko je gradnje lesene hiše kot stanovanjska hiša kot nov trend pri nas.

Kaj še bolj zanimivo? Nekatere najbolj luksuzne in precej drage nove hiše so lesene hiše narejene iz masivnih brun. V Ljubljeni na primer je taka hiša na zahodni strani Celovške ceste – ena izmed najbolj prestižnih novih hiš trenutno. In to je lesena hiša.

Kaj nam to pove? Ponavadi je slovenski trend nekaj let za recimo nemškim trendom. In trend je v bistvu le začetek neke nove dobe, novega načina. Pa naj bo to oblačenja, načina življenja in tudi gradnje hiš. In če so lesene hiše pri nas vedno bolj zanimive za nove graditelje stanovanjske hiše, če se ta delež povečuje, bodo lesene hiše pri nas iz leta v leto bolj popularne. ostale evrovpske države so procentualno precej pred nami glede deleža lesenih hiš. Zakaj? Ugotovili so, da je ta način gradnje zelo prijazen okolju, daje prijetno domačnost in tolino, je varčen in je všeč veliko ljudem.

Pri nas lesene hiše še niso taka praksa kot drugod, videti pa je že močan porast raznih lesenih dodatkov pri novi hiši. Ko stanujočega v tej hiši vprašamo kako to, da se je odločil za lesen dodatek pri nihi hiši, ponavadi rečejo da zato, ker daje prijetno toplino. in ljudje smo zelo čustveno vezani na svojo stanjovanjsko hišo, zato nam prav ta toplina in domačnost toliko pomenita. In lesene hiše dajejo prav to.